Dezerter pierwszym potwierdzonym artystą. Zagra z okazji 40-lecia działalności artystycznej

1
materiały organizatora
Legendarny zespół Dezerter jest pierwszą potwierdzoną grupą, która wystąpi na Jarocin Festiwalu 2021. Koncert będzie nie tylko świętem dla fanów, ale także formacji, która obchodzi 40-lecie działalności artystycznej. Będzie można posłuchać tej grupy 16 lipca.

Powstał w 1981 roku, ale do tej pory nie świętował żadnych jubileuszy, nie organizował okolicznościowych koncertów, aż nagle wybiło 40 lat. Zespół Dezerter obchodzi w tym roku niezwykły jubileusz działalności artystycznej i będzie go obchodził podczas Jarocin Festiwalu 2021. To pierwsza potwierdzona formacja, która wystąpi podczas zapowiadanego na ten rok muzycznego wydarzenia. – Dotrwaliśmy do momentu, w którym liczba lat na scenie zaskoczyła nawet nas samych. W tym roku stuknie nam 40 lat nieprzerwanej działalności – mówią przedstawiciele zespołu.

CZYTAJ TEŻ: Jarocin Festiwal 2021 ma się odbyć i potrwać cztery dni

Jak podkreślają, to właśnie jarociński festiwal nadał pędu ich karierze i popularności grupy. Dlatego właśnie tam chcą świętować 40 lat na scenie. – To po koncercie w 1982 r. musieliśmy zmienić nazwę, gdyż SS-20 stała się za bardzo znana i nie spodobała się rządzącym. Wracaliśmy tu jeszcze wiele razy i emocji zawsze było pod dostatkiem. Mamy nadzieję, że w tym roku też ich nie zabraknie. Do zobaczenia w Jarocinie! – dodają.

Punkrockowy zespół został założony w Warszawie w maju 1981 roku. Pierwotna nazwa SS-20 pochodziła od radzieckich rakiet z głowicami nuklearnymi. Formacja musiała ją zmienić w stanie wojennym.

Zespół kontynuował karierę po przemianach ustrojowych przez cztery dekady gromadząc starszych i młodszych fanów reprezentowanego przez siebie gatunku. Dezerter koncertował m.in. w Stanach Zjednoczonych, Belgii, Czechach, Finlandii, Francji, Niemiec i Wielkiej Brytanii.

Koncert z okazji 40-lecia działalności artystycznej Dezertera odbędzie się 16 lipca. Bilety są już dostępne w serwisach: Eventim, eBilet, Ticketmaster i Biletomat.

Dyskografia Dezertera

  • Ku przyszłości (1983),
  • Fala (1985),
  • Jak punk to punk” (1985),
  • Underground Out Of Poland (1987) – wydana w USA,
  • Kolaboracja (1987) – pierwsza ocenzurowana w Polsce płyta,
  • Kolaboracja II (1989),
  • Wszyscy przeciwko wszystkim (1990) – wydana w Polsce i Francji,
  • Blasfemię (1992),
  • Ile procent duszy? (1994),
  • Mam kły mam pazury (1996),
  • Ziemia jest płaska (1997),
  • Nielegalny zabójca czasu (2004),
  • Prawo do bycia idiotą (2010),
  • Większy zjada mniejszego (2014),
  • Ku przyszłości (2016) – wznowiony album,
  • Nienawiść 100%” (2019) – minialbum,
  • Kłamstwo to nowa prawda (2021).

Piosenki Dezertera znalazły się też na wielu składankach, ale stanowiły też elementy ścieżek dźwiękowych kilku filmów w tym: „Wałęsa. Człowiek z nadziei” w reż. Andrzeja Wajdy oraz „Dom zły” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego).

sebastian.matyszczak@tvproart.pl

1 KOMENTARZ

NAPISZ KOMENTARZ

Wpisz swój komentarz
Wpisz swoje imię lub nick